Procena prakse otvorenih podataka

  • Posted on: 30 December 2015
  • By: valentina.janev

Srbija je na pragu nezaustavljive veolucije otvorenih podataka. To znači da se politika otvorenih podataka može usklađivati u zavisnosti od veće dostupnosti podataka i veće potražnje. Dakle, potrebno je razmotriti moguća podešavanja zakonskog okvira otvorenih podataka, kao što je predstojeća revizija Evropske direktive o višestrukoj upotrebi podataka iz javnog sektora. Na kraju, praktično iskustvo organa je takođe dobar pokazatelj uspeha srpske politike otvorenih podataka.

Srpska državna uprava bi želela da bude lider u oblasti otvorenih podataka u Evropskoj uniji. U tom smislu, ona mora da prati politiku otvorenih podataka. Iz tog razloga, srpska državna uprava želi redovno da procenjuje u kojoj meri se ideja otvorenih podataka proširila u Srbiji. Konkretne informacije , kao koliko često se određeni podaci preuzimaju, koji podaci se preuzimaju i koliko često se koriste usluge, su od velikog značaja.

Preporuka: Procenite uspeh otvorenih podataka vaše organizacije javnog sektora u praksi . Podelite svoje iskustvo sa drugim organima npr. preko foruma otvorenih podataka.

Preporuka: Pogledati SHARE-PSI Best Practices

PSI Topics: